Για εμφύλιο στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) φοβάται ο ηγέτης του Μαριάνο Ραχόι

AP_18151314973463-353×221

Λίγο πριν την πτώση του ο 63χρονος πρωθυπουργός

Έναν εσωτερικό εμφύλιο στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) φοβάται ο ηγέτης του Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα με την πιθανή καθαίρεσή του από την πρωθυπουργία μετά την ψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι σοσιαλιστές του PSOE

Έπειτα από τις έντονες διεργασίες της χθεσινής ημέρας στα όργανα του κόμματος για το εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Ραχόι, η ΓΓ του ΡΡ Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «εν ευθέτω χρόνω» θα τους ανακοινωθεί η απόφαση που έχει λάβει ο ηγέτης του.

Σε κάθε περίπτωση, ηγετικά στελέχη του κόμματος προτρέπουν τον Ραχόι να ανοίξει τον κύκλο των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για να παραδώσει τα σκήπτρα του σε άλλο στέλεχος.

Το ερώτημα για το μέλλον του Ραχόι ξεκίνησε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV Αϊτόρ Εστέβαν πως η παράταξή του θα στηρίξει την πρόταση μομφής του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ.

Στην πολιτική ιστορία σπάνια συνηθίζεται ηγέτης κόμματος να διατηρεί τα ηνία του έπειτα από μία πολιτική ήττα. Μολονότι η περίπτωση του Ραχόι είναι ιδιάζουσα, καθώς ποτέ δεν έχει υπερψηφισθεί έως τώρα μία πρόταση μομφής στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, μία μειοψηφία στελεχών -που όμως έχουν μεγάλο κομματικό ειδικό βάρος- ζητούν να ξεκινήσει ο εσωτερικός διάλογος για την αντικατάστασή του. Η άποψή τους αυτή προς το παρόν συγκρούεται με τη γνώμη της εθνικής επιτροπής του κόμματος, που συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο Ραχόι εξακολουθεί να αποτελεί την καλλίτερη εγγύηση για την ενότητά του μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από την El Pais.

«Η βάση και τα μεσαία στελέχη πιστεύουν πως το κόμμα δεν επιτρέπεται να παραδώσει την κυβέρνηση στον Σάντσεθ, και πως ο πρόεδρος (Ραχόι) οφείλει να παραιτηθεί ώστε να δώσει λαβή για νέα κοινοβουλευτική συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να κερδίσουμε χρόνο», τονίζει στέλεχος με βαρύνουσα γνώμη στις αποφάσεις του ΡΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στο PSOE, έχοντας εγκρίνει έναν τόσο διευρυμένο προϋπολογισμό, που θα διευκολύνει τον Σάντσεθ απλώς να κάνει ορισμένες διευθετήσεις που θα τον εμπεδώνουν στην πρωθυπουργία».

«Ουδείς θα κατανοούσε την επιμονή του να μείνει στην ηγεσία ως επικεφαλής του κόμματος. Θα τον κατασπάραζαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ίδια η Κοσπέδαλ δήλωσε σχετικά πως «αυτή δεν είναι η στιγμή για ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική κατάσταση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρώ ότι εκείνος θέλει να συνεχίσει και του αξίζει. Γιατί το να αποχωρήσει με τον τρόπο αυτό είναι άδικο, όμως η όλη κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη».

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας της παραμονής Ραχόι, η κίνηση αυτή το μόνο που θα προσέφερε είναι να διευκολύνει την εκλογή του Σάντσεθ, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο, καθώς στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή χρειάζεται απλώς μία απλή πλειοψηφία. Σε καμία περίπτωση, εξηγούν, άλλος υποψήφιος του ΡΡ θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και μάλιστα, ο Σάντσεθ θα μπορούσε πάντοτε να υποστηρίξει έναντι του βασιλέα Φελίπε ΣΤ’ πως αυτός δικαιούται πρώτος να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον η πρόταση μομφής του κατά της παρούσας κυβέρνησης έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα ισοδυναμεί με έγκριση σχηματισμού κυβέρνησης.

«Εάν συγκληθεί η εκτελεστική επιτροπή χωρίς προηγούμενη συμφωνία, ενδεχομένως να ξεκινήσει ένας εμφύλιος πόλεμος», σχολίασε άλλο στέλεχος.There are no comments

Add yours