Τσίπρας: Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα

4418351

Για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, την οικονομία, την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 μίλησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 11ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης Κ. Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης «μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι «αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση». Όπως υπογράμμισε, στόχος είναι να επιτευχθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και την κληρονομιά της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα «ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά».

«Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι” αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος».

Ξεκαθάρισε δε, ότι η κυβέρνηση θα κάνει όχι αυτό που ορίζει το «κομματικό συμφέρον» αλλά αυτό που ορίζει το «εθνικό συμφέρον».

Κάλεσε δε, την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων διότι «για εκείνους είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας».

«Εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι, όμως, αναγκαίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ανοίγει ο δρόμος για οριστική έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων»
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι ο «δρόμος ανοίγει» και πως το «2018 θα είναι καλύτερο από το 2017», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βλέπει πλέον την οριστική έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι θετικό πως τα συνέδρια αυτά «συμπίπτουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την πολυπόθητη – μετά από οκτώ χρόνια- έξοδο της χώρας από την εξαίρεση και την επιτροπεία».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι: «Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων».

Όπως είπε, «ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει» και το «2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018».

«Η κυβέρνηση προσέρχεται απροκάλυπτα, χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και την διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε περιφέρειας» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η παραγωγική συζήτηση.

«Θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή» είπε.

«Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής».

Αυτή, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της.
-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
-O τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως, τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που έχουν ιδιοκτήτη το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.There are no comments

Add yours