ΝΑΤΟ: Πώς θα αναχαιτίσει τους πυραύλους, αν ο Κιμ πατήσει το κουμπί [εικόνες]

shootdown-708

Μπορεί άραγε η Δύση να αμυνθεί και να αναχαιτίσει τους πυραύλους του Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση που ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας διατάξει επίθεση με πυρηνικά όπλα;

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ «θα φροντίσουν» για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι η κλιμάκωση της έντασης μετά και την τελευταία δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από το κομμουνιστικό καθεστώς μπορεί να ανάψει κάποια στιγμή το φιτίλι ενός Γ΄Παγκοσμίου Πολέμου, που θα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

A man watches a TV screen showing what the North Korean government calls the Hwasong-15 intercontinental ballistic missile, at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Thursday, Nov. 30, 2017. Just when South Korea thought it was finally creating a buzz for February’s Winter Olympics, North Korea fires up its most powerful missile yet and re-ignites concerns over the games at a small mountain town just 50 miles south of the tense border between the rivals. The signs read

Ο Hwasong-15 που εκτόξευσε προ ημερών η Πιονγιάνγκ μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, να διανύσει απόσταση έως και 13.000 χλμ., πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του.

kim_86

Κι αν κάποιο από τα 29 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεχθεί επίθεση, η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι η Συμμαχία, αφού ισχύει το δόγμα της συλλογικής άμυνας, δηλαδή «όλοι για έναν κι ένας για όλους».

nato-attack

Στη βάση αυτής της λογικής είναι που καταστρώνουν στα επιτελεία του ΝΑΤΟ τα σχέδια αντιμετώπισης της πυραυλικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιώντας χερσαία, θαλάσσια και εναέρια συστήματα διασκορπισμένα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική για τη δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας.

Τα αυτόνομα αυτά συστήματα συνδέονται μέσω ενός γιγάντιου υπερυπολογιστή και του κέντρου επιχειρήσεων στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας κι η αποστολή των εργαζομένων εκεί είναι να προστατέψουν τον πλανήτη από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

satellites satellites2

Σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλου δορυφόροι υπέρυθρης ακτινοβολίας ανιχνεύουν τη θερμότητά του και σημαίνουν συναγερμό στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ που μεταδίδουν το σήμα αυτομάτως στη βάση του Ράμσταϊν για ανάλυση.

Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η απειλή στέλνεται σήμα σε όλα τα κέντρα διοίκησης της Συμμαχίας -μια διαδικασία που κρατά ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Καθώς ο εχθρικός πύραυλος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ο κινητήρας του καίει όλα τα καύσιμα και οι δορυφόροι δεν μπορούν πλέον να τον εντοπίσουν.

tpy-2_wikipedia

Ραντάρ τύπου AN/TPY 2 (Φωτογραφία: Wikipedia)

Εκεί είναι που αναλαμβάνουν δράση αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας όπως το ραντάρ AN/TPY 2 στις ΗΠΑ και το Smart-L που είναι εγκατεστημένο σε γερμανικό πολεμικό σκάφος.

f_220_fregatte_hamburg-wikipedia

Η φρεγάτα F220 Hamburg του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι εφοδιασμένη με ραντάρ SMART-L (Φωτογραφία: Wikipedia)

Τα υπερσύγχρονα αυτά ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν έως και 100 εχθρικά βλήματα ταυτόχρονα, σε περίπτωση πολλαπλής πυραυλικής επίθεσης.

patriots_0 shootdown

Για όσο περισσότερο διάστημα μπορούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας να παρακολουθούν την πορεία του πυραύλου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να «κλειδώσουν» το στόχο και να τον αναχαιτίσουν.
patriot_0

Την κατάρριψη των εχθρικών πυραύλων αναλαμβάνουν στη συνέχεια τα χερσαία αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, οι πύραυλοι των οποίων κατευθύνονται από ραντάρ στο στόχο, καθώς και τα συστήματα Αιγίς, που είναι εγκατεστημένα σε πλοία και είναι εφοδιασμένα με πυραύλους αναχαίτισης SM-3 που έχουν εμβέλεια έως και 3.000 χιλιόμετρα.

The gun of an Aegis Combat System (center) is seen aboard the USS McCampbell with the French FNS Mistral berthed in the background  on Wednesday May 18, 2011 in Singapore during the International Maritime Defense Show.(AP Photo/Joseph Nair)

Το Aegis Combat System (ACS) είναι ένα προηγμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου που χρησιμοποιεί υπολογιστές και ραντάρ για την παρακολούθηση και την καταστροφή εχθρικών στόχων στον αέρα.(Φωτογραφία: ΑΡ)

Η «καρδιά» του Aegis, περιλαμβάνει το ραντάρ AN/SPY-1,το MK 99 Fire Control System, WCS, και συστήματα πυραύλων.

 

 

 There are no comments

Add yours