Πλειστηριασμοί: Τι βγαίνει στο σφυρί την επόμενη εβδομάδα

pleistiriasmos_1

Με επεισόδια, χημικά και ΜΑΤ άνοιξε η αυλαία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι συγκρούσεις στο Ειρηνοδικείο χαρακτήρισαν την ημέρα, σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Eurobank άνοιξε τον «χορό» των πλειστηριασμών θέλοντας να στείλει μήνυμα.
Η κατοικία που βγήκε σε πλειστηριασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ήταν μια μεζονέτα, η οποία πέρασε στην κυριότητα της τράπεζας που κίνησε τη διαδικασία, δηλαδή της Eurobank. H προσφορά της επισπεύδουσας τράπεζας ήταν και η μόνη που είχε κατατεθεί έως την περασμένη Δευτέρα, καθώς η λήξη της προθεσμίας για την εγγραφή στο σύστημα όλων των υποψηφίων πλειοδοτών συνέπεσε με την αποχή των συμβολαιογράφων, που ουσιαστικά έληξε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Η τράπεζα άσκησε το δικαίωμα να διεκδικήσει το ακίνητο, θέλοντας ουσιαστικά να περάσει το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν χωρίς άλλες αναβολές, όπως αυτές που παρατηρούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, λόγω της δράσης των συλλογικοτήτων.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο που πέρασε στην Eurobank έναντι 718.915 ευρώ –όσο ήταν δηλαδή και η τιμή εκκίνησης που είχε ορίσει η ίδια η τράπεζα– ήταν μεζονέτα 320 τ.μ. στην Κηφισιά με δύο θέσεις πάρκινγκ, που έφερε προσημείωση για ληξιπρόθεσμη οφειλή από το 2013, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Το δάνειο είχε λάβει σύζυγος γνωστού επιχειρηματία ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, αλλά και του παραδικαστικού κυκλώματος.
Για χθες Τετάρτη 29/11 ήταν προγραμματισμένος και άλλος ένας πλειστηριασμός, επίσης με επισπεύδουσα τράπεζα την Eurobank, που αφορούσε τέσσερις θέσεις πάρκινγκ και ο οποίος τελικά κηρύχθηκε άγονος.
Οι τράπεζες δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς συνδέουν το θέμα με την άρση της προστασίας για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό φέρουν προσημείωση για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου και, όπως προκύπτει από τις υποθέσεις που χειρίζονται οι τράπεζες, η απειλή της ρευστοποίησης είναι ο μόνος τρόπος για την κινητοποίηση όσων επιδεικτικά έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις προσπάθειες ρύθμισης που έχει κάνει η τράπεζα. Για τον λόγο αυτόν δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν και οι ίδιες σε κάποιες περιπτώσεις τα ακίνητα που θα βγουν προς ρευστοποίηση, καθώς, όπως εξηγούν, είναι ο μόνος τρόπος να εκδιωχθεί ο οφειλέτης από το ακίνητο, στο οποίο μπορεί να μένει ανενόχλητος στην περίπτωση που ο πλειστηριασμός αποβεί άκαρπος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Την επόμενη Τετάρτη
Το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα e-auction, θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη με δύο πλειστηριασμούς που αφορούν:
• Ακίνητο της εταιρείας Plaza Bizart με τιμή εκκίνησης τις 704.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Eurobank.
• Το επιβατηγό πλοίο «Αίολος Κεντέρης 1» της εταιρείας «Ναυτιλιακή Λέσβου» με τιμή εκκίνησης 4,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.
Το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά και ήδη στη σχετική ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί 64 πλειστηριασμοί τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες, ενώ ο ρυθμός ένταξης πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα αυξάνει διαρκώς με νέα ακίνητα, στα οποία επισπεύδουσες είναι πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Σε 3.747 έχει φθάσει και ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί με συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών και οι οποίοι σταδιακά θα μεταπέσουν στο e-σύστημα.There are no comments

Add yours