Ακόμη μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο

cosco-peiraias

Μετά το «πάγωμα» σε Ελληνικό και Σκουριές Χαλκιδικής, ένα ακόμη μέτωπο επενδύσεων ανοίγει για την κυβέρνηση και η Cosco παίρνει την σκυτάλη από την Eldorado Gold, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητείται σήμερα Πέμπτη 23/11 στη Βουλή.
Στην αντιπαράθεση που ήδη έχει καταγραφεί για το ζήτημα του τρόπου ανάθεσης αποκομιδής των στερεών και υγρών αποβλήτων πλοίων ήρθε χθες να προστεθεί και μία τροπολογία που έχουν καταθέσει έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επιχειρείται ο διορισμός από το Δημόσιο υπαλλήλων στον ιδιωτικοποιημένο – πλέον – ΟΛΠ! Ουσιαστικά πρόκειται για το διορισμό παλαιών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στην εταιρεία.
Η τροπολογία με θέμα «Επίσπευση διαδικασιών διορισμού και πρόσληψης διοριστέων» στην αιτιολογική της έκθεση σημειώνει πως: «η διάταξη κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες διορισμού και πρόσληψης των διοριστέων που περιλαμβάνονται στους πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων των ετών 2009, 2011, 2014 (917/Γ/11-11-2009, 94/Γ/9-2-2009, 427/Γ27-6-2011, 339/Γ/9-3-2014, 62/Γ/23-1-2014) και των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. κατόπιν της θέσπισης του ν. 4404/2016 (Β’ 126) «Για την κύρωση της από 24 Ιουνίου 2016 τροποποίησης και κωδικοποίησης σε ενιαίο κείμενο της από 13 Φεβρουαρίου 2002 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ” και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα η τροπολογία αφορά τέσσερα άτομα, ωστόσο ο ΟΛΠ υπολογίζει ότι επιχειρείται διορισμός 60 – 70 ατόμων. Κύκλοι της εταιρείας επεσήμαναν στο newmoney.gr ότι η τροπολογία για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ δεν πρέπει να αγγίξει τον ΟΛΠ γιατί αντίκειται στο καταστατικό του και πρόκειται για μία ιδιωτικοποιημένη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο (το 51% του ΟΛΠ έχει μεταβιβασθεί στην Cosco και περίπου άλλο 25% κατέχουν ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου). Όπως σημειώνουν σχετικά «οι προσλήψεις στον ΟΛΠ γίνονται μετά από πρόταση της διεύθυνσης προσωπικού και πρέπει να κριθούν απ” τον διευθύνοντα σύμβουλο και το ΔΣ».
Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της εταιρείας και στη διάταξη με την οποία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης αποκομιδής των στερεών και υγρών αποβλήτων πλοίων. Η κόντρα είναι σκληρή και σύμφωνα με πληροφορίες εγείρεται από την πλευρά του ΟΛΠ ζήτημα αποζημίωσης με βάση τη σύμβαση παραχώρησης καθώς θεωρεί ότι αυτή παραβιάζεται σε ο,τι αφορά την επιλογή παρόχων.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό που εξελίσσεται για την ανάδειξη μοναδικού αναδόχου για τα στερεά απόβλητα ενώ το υπουργείο με τη νέα ρύθμιση, η οποία επιχειρείται να έχει αναδρομική ισχύ και άρα να ακυρώσει το διαγωνισμό, προωθεί την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η διοίκηση (Κινέζοι) είναι αποφασισμένοι να πάνε το ζήτημα μέχρι τον πρωθυπουργό ενώ κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν πως η προώθηση της διάταξης «μπορεί να εκληφθεί και ως εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».There are no comments

Add yours