Ένα ελληνικό χωριό τόσο όμορφο, που έχει χαρακτηριστεί μουσείο αρχιτεκτονικής!

Vyzitsa-Pilio

 

 

 

 

 

Επτά πανέμορφα χωριά – ισάριθμες αφορμές για να εξερευνήσουμε το γοητευτικό βουνό της Μαγνησίας, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και καλό φαγητό.

Οταν φτάσαμε στη Βυζίτσα, δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Είναι από τα πρώτα ελληνικά χωριά που απέκτησαν υποδομές και τουρισμό ήδη από τη δεκαετία του ’80· με αναμφισβήτητο φυσικό κάλλος αλλά και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με πολυφωτογραφημένα παραδοσιακά αρχοντικά -σπίτια και ξενώνες-, απ’ όπου είχε παρελάσει στο πρόσφατο παρελθόν όλη η κοσμική Ελλάδα. Και είναι από τους προορισμούς εκείνους που στη δική μας τουλάχιστον σκέψη είχε καθιερωθεί ως μάλλον… τσιμπημένος, όταν τα χρόνια προ κρίσης ήταν δύσκολο να πετύχεις καλή τιμή σε ξενοδοχείο, ακόμη και αν έφτανες στο χωριό μια τυχαία Τετάρτη βράδυ του Νοέμβρη. Αυτά ίσχυαν τότε.

Η σημερινή Βυζίτσα μάς φάνηκε εντελώς διαφορετική. Αφενός κάπως «μικρότερη», καθώς ουκ ολίγες, για τα δεδομένα ενός μικρού χωριού, επιχειρήσεις -ξενώνες, ταβέρνες και καφέ- έχουν κλείσει, αλλά και αρκετά «προσγειωμένη», αφού όσοι έχουν παραμείνει χαμήλωσαν σημαντικά τις τιμές τους (όπως και αλλού στη χώρα, ασφαλώς). Επίσης, πολύ «ανήσυχη» και «δημιουργική». Με χαρά είδαμε στη μεγάλη βόλτα που ξανακάναμε στον όμορφο διατηρητέο οικισμό μια χούφτα γυναίκες, από τους περίπου 180 μόνιμους κατοίκους του, να έχουν ενώσει τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους (πάνω σε παραδοσιακές συνταγές που κόντευαν να χαθούν, για παράδειγμα) και να έχουν ιδρύσει έναν πολύ επιτυχημένο, κατά τα φαινόμενα, Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό, ονόματι Εσπερίδες. Ενα εγχείρημα που ξαναέφερε το χαμόγελο στα πρόσωπά τους, μέσα σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, καθώς στράφηκαν ξανά στα προϊόντα της πλούσιας πηλιορείτικης γης και αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνεργάζονται με ντόπιους αγρότες και παραγωγούς και παρασκευάζουν από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με φρέσκα φρούτα και καρπούς μέχρι σπιτικά ζυμαρικά, κουλουράκια, παξιμαδάκια και πίτες. Και το κάνουν τόσο καλά, που γρήγορα έγιναν γνωστές εκτός των ορίων της περιοχής, οργανώνουν catering, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να παρουσιάσουν τα πεπραγμένα τους. Η Βυζίτσα σαν να ξανανιώνει μαζί τους, σαn να κάνει rebranding. Κι αν αυτό έχει συνέχεια, μάλλον σύντομα θα ξαναπάρει τα πάνω της και στους υπόλοιπους τομείς με νέα ποιοτικά εγχειρήματα. Και ακόμη περισσότερα χαμόγελα.

2 3 4 5 6 7 8 Vyzitsa-PilioThere are no comments

Add yours