ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη

ND

O Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται, καθώς το βράδυ θα μιλήσει στη Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ακολούθησε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και τελικά αποφασίσθηκε η ΝΔ να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αφού -όπως λένε στην οδό Πειραιώς- η ΝΔ στηρίζει οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια σφοδρή κριτική κατά του πρωθυπουργού με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνεται πως «ο πρωθυπουργός των φόρων πιεσμένος από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου, ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρέψει στους πολίτες ένα ελάχιστο μέρος από τα δισεκατομμύρια που τους έχει υφαρπάξει και το 2017. Ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη. Και για μια ακόμη φορά λέει ψέματα στους Έλληνες» ενώ ασκείται κριτική για το γεγονός ότι, όπως λένε στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι μοιράζει 1,4 δισ ευρώ στους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα τα μισά από αυτά είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης επιστροφής των εισφορών στους συνταξιούχους και η έκτακτη επιδότηση της ΔΕΗ που αποτελεί ομολογία της ανικανότητάς του να την εξυγιάνει.

«Ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. Το γραφείο Τύπου του κόμματος μάλιστα υπενθυμίζει τη θέση της ΝΔ για να αξιοποιηθεί το μέρισμα για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους.

«Η φτώχεια, όμως, που έχει προκαλέσει στη χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτή είναι η πάγια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει πολύ σύντομα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ενημερωτικό Σημείωμα της ΝΔ για Κοινωνικό Μέρισμα 2017

Ο πρωθυπουργός των φόρων κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 720 εκατ. ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους.  Παρουσίασε ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών που η Δικαιοσύνη έχει επιδικάσει υπέρ τους. Επιπλέον, υποσχέθηκε επιδότηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει. Και όλα αυτά μαζί, τα εξήγγειλε βιαστικά και με προφανές άγχος για να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν την Κυβέρνησή του.

Πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα η αλήθεια για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα είναι η εξής:

1ον. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου φέτος δεν είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί. Αντί για 2,7% που προέβλεπε ο φετινός Προϋπολογισμός, η Κομισιόν μόλις προχθές ψαλίδισε την πρόβλεψη για αύξηση του Α.Ε.Π. στο 1,6%, ενώ το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (από 1% έως 1,3%). Άρα από που προήλθε η υπέρβαση έναντι του δημοσιονομικού στόχου; Από τις τσέπες όλων των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα από:

– την υπερφορολόγηση, καθώς 2,6 δις ευρώ φορολογικά μέτρα προστέθηκαν φέτος στα περσινά,

– τη μη-χορήγηση συντάξεων, καθώς εκκρεμεί η απόδοση περίπου 300 χιλιάδων κύριων και επικουρικών συντάξεων, ύψους περίπου 2 δις ευρώ,

– την εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση παρέλαβε 3,8 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές (Δεκέμβριος 2014), πήρε μέχρι σήμερα νέα δανεικά 5,1 δις ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου για να τις εξοφλήσει, αλλά εξακολουθεί να χρωστάει 4,5 δις ευρώ (Σεπτέμβριος 2017)! Απόδειξη ότι δημιούργησε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,8 δις ευρώ.

2ον. Αφού ο κ. Τσίπρας εξαθλίωσε τους Έλληνες, έκανε σοβαρή προσπάθεια να εμφανίσει πλασματικά μεγάλο το προσφερόμενο ποσό που «θα μοιράσει» (1,4 δις ευρώ). Ωστόσο, το «κοινωνικό μέρισμα» είναι στην ουσία μόνο το μισό. Κοινωνικό μέρισμα είναι μόνο το πρώτο μέτρο από όσα εξήγγειλε, δηλαδή τα 720 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά που έχουν μέχρι 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μέχρι 180.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει 212 ευρώ για καθέναν από τα 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, την περίοδο 2015 – 2017 η Κυβέρνηση έχει πάρει από τις τσέπες των πολιτών 7,5 δις ευρώ με τα μέτρα λιτότητας που έχει ήδη εφαρμόσει. Δηλαδή, κατ’αναλογία, ο κ. Τσίπρας παίρνει 10 ευρώ από το πορτοφόλι των Ελλήνων, για να τους γυρίσει πίσω ένα κέρμα 1 ευρώ τον Δεκέμβριο. Το οποίο τελικά θα το ξαναπάρει πίσω από τον Ιανουάριο. Γιατί, στα 7,5 δις ευρώ των μέτρων θα προστεθούν και νέα 1,9 δις ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2018. Και μετά το 2018 έρχονται πρόσθετα μέτρα, πάνω στα μέτρα, 5,1 δις ευρώ μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 14,5 δις ευρώ.

3ον. Το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας (315 εκ. ευρώ από τις κρατήσεις υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ) είναι κάτι που ανήκει στους συνταξιούχους, καθώς κρίθηκαν από τα Ανώτατα Δικαστήρια αντισυνταγματικές οι κρατήσεις επί των μεικτών – προμνημονιακών – περικοπών στις συντάξεις.  Τους τα οφείλει το Κράτος, δεν τους κάνει χάρη ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι για κοινωνικό μέρισμα. Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι «γυρίζει πίσω» 315 εκατ. ευρώ – για χρονικό διάστημα περίπου 4 ετών – από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ  που «έβαλαν άλλες κυβερνήσεις», ενώ δεν λέει τίποτα για τις κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλλε αυτός, ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (βλέπε Πίνακα 3.37), κάθε χρόνο από το 2015! Έχει, δηλαδή, εισπράξει 1,7 δις ευρώ μέχρι σήμερα και επιστρέφει 315 εκατ. ευρώ επειδή αναγκάστηκε να το πράξει από τις δικαστικές αποφάσεις. Και το παρουσιάζει ως  «κοινωνικό μέρισμα».

pinakis_0

4ον. Η επιδότηση της Δ.Ε.Η. με 360 εκατ. ευρώ είναι, όπως λέει και η λέξη, μια επιδότηση προς μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση. Ενδεχομένως δε και κρατική ενίσχυση, όπως άλλωστε περιγράφεται και στο διάγγελμα, που θα χρειαστεί θετική έγκριση της Κομισιόν, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΚΕΜΚΕ. Δεν είναι κοινωνικό μέρισμα πάντως. Και στην ουσία έρχεται να εξωραΐσει την οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Η. η οποία είναι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, μια ωρολογιακή βόμβα. Η δε μείωση των επιπλέον χρεώσεων, πέραν του κόστους της ενέργειας, δεν λύνεται με επιδοματάκια, ούτε με βραχύβιες ενέσεις ρευστότητας που κρύβουν τα ελλείμματα κάτω από το χαλί σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές. Ναι, αυτές που προκαλούν αλλεργία στην Κυβέρνηση, αλλά αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα (energy efficiency), μειώνουν την πετρελαϊκή εξάρτηση, διασυνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα, απελευθερώνουν την αγορά ενέργειας εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε, έγκαιρα, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα, τη δική του πρόταση για τη διανομή του υπερπλεονάσματος. Πρότεινε τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους περίπου 490 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, και κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας (30% για ΕΝΦΙΑ μέχρι 500 ευρώ, 20% για ΕΝΦΙΑ από 501 μέχρι 1.500 ευρώ και 10% για ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.501 ευρώ).

 There are no comments

Add yours