O Τσίπρας αποφασίζει για τον Βαγγέλη Μαρινάκη

τσιπρασ

Όταν τις προηγούμενες ημέρες η «Α» με αποκλειστικό ρεπορτάζ ενημέρωνε το κοινό μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της το περιεχόμενο του βουλεύματος που αφορούσε την δικογραφία της κατ’ αρχήν αποκαλούμενης «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο», ουδείς μπορούσε να εκτιμήσει τις συνέπειες για τις ομάδες που εκπροσωπούν και που βρίσκονται υπό κατηγορία οι πρόεδροί τους.
Φυσικά αναφερόμαστε στους κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και Ολυμπιακό, Γιώργο Σπανό και Ατρόμητο, και Γιάννη Κομπότη και Λεβαδειακό.
Ο όρος «κατ’ αρχήν» για τις αποδιδόμενες κατηγορίες εδράζεται στο γεγονός ότι τα σοβαρά αδικήματα α) της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, β) της εκβίασης, γ) της απάτης, και δ) της ηθικής αυτουργίας σε ενέργεια έκρηξης, με ψήφους 3-0 εκρίθησαν από το Συμβούλιο Εφετών ότι δεν υφίστανται. Η παραπομπή των 28 κατηγορουμένων αφορά το αδίκημα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα), και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων (κακούργημα).
Την ίδια ημέρα, πριν ακόμη το βούλευμα κατατεθεί και λάβει αριθμό, ο υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έσπευσε να δηλώσει ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, διαφορετικά θα ανακληθεί το πιστοποιητικό τους συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Ο σχολιασμός για την άμεση τοποθέτηση του κ. Βασιλειάδη και η απώλεια μνήμης για ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, σε παρόμοιες υποθέσεις, αναφέρονται αναλυτικά στο επόμενο δισέλιδο.
Το βούλευμα, οι σκέψεις για αναίρεσή του, οι αντιδράσεις και βεβαίως οι απίστευτες κυρώσεις
Το περιεχόμενο του βουλεύματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αναλόγως με την οπτική γωνία φίλων και εχθρών, κυρίως του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα συλλογικά έντυπα και μεγάλη μερίδα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου έκαναν λόγο για δικαίωση του εφοπλιστή προέδρου του Ολυμπιακού. Η απέναντι πλευρά, που περίμενε να δει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ακόμη και με χειροπέδες, έκανε λόγο για όχι εμπεριστατωμένο βούλευμα και προέβλεπε μάλιστα την αναίρεσή του από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου.
Μάλιστα, την ίδια σκέψη για αίτηση αναίρεσης είχαν και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, αλλά και ο ΥΠΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος.
Όταν πέρασαν οι πρώτες ώρες, και πριν καν έρθει η επόμενη μέρα, τις πρώτες σκέψεις για κατάθεση αίτησης αναίρεσης και η περίπτωση η αναίρεση αυτή να υιοθετηθεί από τον Άρειο Πάγο, δημιούργησαν έναν απίστευτο πονοκέφαλο στα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και στα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Κατ’ αρχάς είναι δεδομένο ότι το αθωωτικό σκέλος που προαναφέραμε ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία –δηλαδή με την ομόφωνη γνώμη του Συμβουλίου Εφετών–, η αναίρεσή του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ήταν μια ενέργεια πολύ, μα πολύ δύσκολη που θα υιοθετούσε η κα Ξ. Δημητρίου. Και αυτό επειδή στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε έκδοση βουλεύματος με απόλυτη πλειοψηφία το οποίο να ανηρέθη. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Δημητρίου δεν φαίνεται θετικά διακείμενη σε μια τέτοια ενέργεια.
Αν όμως –ως υπόθεση εργασίας– κατατεθεί αίτηση αναίρεσης και αυτή γίνει δεκτή, τότε οι συνέπειες –ανεξαρτήτως της τύχης των τριών προαναφερομένων προέδρων– για τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Λεβαδειακός θα είναι απίστευτες.
Με δεδομένη την απόφαση στην υπόθεση του Ολυμπιακού Βόλου και του Αχιλλέα Μπέου –υπενθυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός Βόλου διελύθη και μάλιστα προ της τέλεσης ευρωπαϊκού αγώνα (Γιουρόπα Λιγκ) με συμμετοχή της βολιώτικης ομάδας– οι παραπάνω ΠΑΕ υποβιβάζονται στην Δ΄ Εθνική, δηλαδή στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, και βεβαίως οι ΠΑΕ διαλύονται και οι μετοχές έχουν την αξία μιας χαρτοπετσέτας…
Έτσι, το θέμα της προσπάθειας ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης και η προτροπή για κατάθεση αίτησης αναίρεσης ξέφυγε από τα μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και πέρασε στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις –τουλάχιστον σήμερα– δεν είναι ευνοϊκές για την κυβερνητική παράταξη, κατά την γνώμη μας δύσκολα θα δεχθεί ο πρωθυπουργός να υιοθετήσει την πρόταση αυτή των «γερακιών» της συγκυβέρνησης. Όμως επειδή, όπως γράφουμε και στο επόμενο δισέλιδο, η Ελλάδα δεν είναι παίξε-γέλασε, αλλά είναι και «παίξε» και «γέλασε», τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Ίδωμεν…There are no comments

Add yours