Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν μέχρι και 3.000 ευρώ με τη σύνταξη του Ιανουαρίου

14845ea9ab676dad582b63296ce20e86_XL

Οικονομική «ανάσα» για περισσότερο από 1 εκατ. συνταξιούχους θα έρθει με τη σύνταξη του Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που είχαν γίνει με λάθος υπολογισμό. Τα τεράστια ποσά που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους εν μέσω της «Μεγάλης Σφαγής» των συντάξεων, έγινε καθώς οι κρατήσεις υπολογίστηκαν με βάση το ονομαστικό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών. 

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η κ. Βρακά ξεκαθάρισε ότι ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσο και η αρμόδια υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν θα χρειαστούν να πραγματοποιηθούν αγωγές για να επιστραφούν τα χρήματα.  «Η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Δεν χρειάζεται καμία νομική ενέργεια, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής», υπογράμμισε η κ. Βρακά.

Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι είδαν να επιβαρύνονταν με 4%, και αργότερα 6%, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη. Αυτό κρίθηκε παράνομο, και έτσι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές, οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν τον νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Κι αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.There are no comments

Add yours