Τσίπρας: Τι στάση θα κρατήσει η Ευρώπη απέναντι στην Άγκυρα

tsipras

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τον μετασχηματισμό και το μέλλον της Ευρώπης, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Brexit και το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για τις προσφυγικές ροές, ενώ για την Τουρκία σημείωσε ότι αποφασίστηκε να κρατήσει η Ευρώπη μία στάση ψύχραιμη αλλά αυστηρή απέναντι στην Άγκυρα, αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες, ο πρωθυπουργός, είχε ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να στείλουν ψύχραιμα, αλλά στοχευμένα μηνύματα στην Άγκυρα.

Οι αλλαγές στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή των πολιτών, «η είδηση είναι ότι μέχρι τον Ιούνη, παρά τις διαφωνίες μας, πρέπει να πάρουμε απόφασεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός ακόμη, και επανέλαβε ότι όλοι έχουν καταλάβει πως εάν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε.

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αναγνωρίστηκαν σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη έχουν να γίνουν πολλά. Όπως πρόσθεσε, «η στάση μας απέναντι στον βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική», «μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα».

Κοινή πρόταση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για το Sea To Sea

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ, τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Sea To Sea.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα συνδέει Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησε για τη στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, με κονδύλια από το Πακέτο Γιούνκερ.

Τέλος, αποφασίστηκε συνάντηση τεχνικών ομάδων ώστε τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν τα απαραίτητα βήματα.There are no comments

Add yours