Βαρύ χαστούκι στο Τραμπ! Το Obamacare δεν καταργείται – Όλο το παρασκήνιο

ImageHandler (1)

Τρεις γερουσιαστές έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος – Η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ήρθε μέσω Twitter: «Τρεις Ρεμπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό»

Ηχηρό χαστούκι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ήταν η καταψήφιση από τη Γερουσία του σχεδίου για την απόρριψη του Obamacare, του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Τρεις γερουσιαστές, ο Τζον Μακέιν (Αριζόνα), η Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και η Λίζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα) έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος και έτσι η κατάργηση απορρίφθηκε με ψήφους 49-51.

Μετά την ψηφοφορία δημοσιογράφος ρώτησε τον Μακέιν γιατί ψήφισε αρνητικά και εκείνος απάντησε: «Γιατί θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό».

Η στιγμή που ο Μακ Κέιν καταψηφίζει

Λίγο μετά την ψηφοφορία, ήρθε η πρώτη αντίδραση από Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter: «Τρεις Ρεμπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό. Οπως είπα από την αρχή, αφήστε το ObamaCare να καταρρεύσει, μετά διαπραγματευτείτε. Δείτε!».

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ένα τεράστιο πλήγμα και για τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανκής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος επί τρεις μήνες προσπαθούσε να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare, το οποίο θα τύγχανε της υποστήριξης της ομάδας του.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.

Αδύναμοι να ξεπεράσουν τις διαμαρτυρίες τόσο από τα πιο μετριοπαθή, όσο και από τα πιο συντηρητικά μέλη τους, τόνισαν ότι ο σκελετός του σχεδίου ήταν απλά το όχημα για να ανοίξει ο διάλογος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πέρασε το νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου.

Μιλώντας αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, αλλά και την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ κι επτά χρόνια.

«Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε» σύμφωνα με την υπόσχεσή μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να βαδίσουν μπροστά, δηλώνοντας εμφατικά «Πρέπει να προχωρήσουμε», καθώς η Γερουσία πρέπει να ψηφίσει το νόμο που σχετίζεται με την άμυνα.

Το δραματικό παρασκήνιο

Την αρνητική ψήφο του Τζον Μακέιν ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα ο οποίος χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός.

Ο αντιπρόεδρος Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν πολιτικά μάταιη.

Λίγο πριν τις 22:00 (τοπική ώρα) χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στην δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, το οποίο γνώριζε μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος, χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο αυτό γνωστό ως «skinny repeal bill» προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής δεσμεύσεων από εργοδότες κι εργαζόμενους έναντι του Obamacare, αλλά και την προσωρινή κατάργηση της φορολογίας ιατρικών συσκευών.
Παράλληλα, έδινε στις πολιτείες των ΗΠΑ την απαραίτητη ευελιξία για την εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικής ασφάλισης που βρίσκονται εκτός του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare.

Η επόμενη μέρα για το Obamacare

Προς το παρόν το Obamacare παραμένει άθικτο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη περαιτέρω σχέδια για νέο νομοσχέδιο για την κατάργησή του καθώς το «skinny repeal» ήταν το ελάχιστο στο οποίο μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Αν το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο τελικά ψηφιζόταν, πιθανώς θα αύξανε τα ασφάλιστρα κατά 20% την επόμενη χρονιά, αφήνοντας σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους ανασφάλιστους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Ο πρόεδρος Τραμπ ήδη είπε στη δήλωσή του ότι θέλει να αφήσει το Obamacare να καταρρεύσει.

Από την πλευρά του ο Μακέιν σε ανοκοίνωσή του ανέφερε ότι το Obamacare ήταν σε κατάσταση «κατάρρευσης» με τα ασφάλιστρα να εκτοξεύονται και τους παρόχους να «φεύγουν από την αγορά»

Άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί πέρασαν το νομοσχέδιο χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία επί ημερών Ομπάμα ενώ κάλεσε τους Γερουσιαστές να επιστρέψουν στο σωστό τρόπο νομοθεσίας με τη συμμετοχή και των δύο κομμάτων.

«Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για όσα περιμένουν οι πολίτες από εμάς», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.There are no comments

Add yours