Η Κως μετρά τις πληγές της: Περισσότεροι από 200 μετασεισμοί μετά τα 6,6 Ρίχτερ

bar1

Συγκλονίζει το μήνυμα του μπάρμαν του μοιραίου μαγαζιού – Μεγάλες ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους – Κομμένο στα δύο το λιμάνι – Θρήνος για τους δύο νεκρούς – Αγωνία για τους τραυματίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που «συγκρούονται» τρεις τεκτονικές πλάκες, με συνέπεια να αποτελεί ένα από τα πλέον ενεργά σεισμικά κέντρα του πλανήτη. Παρόλα αυτά, δύο φονικοί σεισμοί σε διάστημα 40 ημερών στο Αιγαίο, αποτελούν μοναδική περίπτωση και προκαλούν προβληματισμό για την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ρηγμάτων, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο, στα μέσα Ιουνίου, που άφησε πίσω του μία νεκρή και αρκετούς τραυματίες, καθώς και πολλές καταστροφές, ακολούθησε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κω, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πάνω από 100 τραυματίες και μεγάλες καταστροφές στο ελληνικό νησί, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη. Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Τραγικός ο απολογισμός από τη φονική δόνηση στο νησί των Δωδεκανήσων

Οι επόμενες ώρες της ισχυρής σεισμικής δόνησης στα ανοιχτά της Κω ήταν ώρες καταμέτρησης των ζημιών και των απωλειών. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο ελληνικό νησί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Τα δύο θύματα της φονικής σεισμικής δόνησης είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας, ο πρώτος 27 ετών και 39 ο δεύτερος. Ακόμη επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία της Κρήτης.

Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -δύο Έλληνες και δύο ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και το μεσημέρι θα μεταφερθούν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο στην Αθήνα.

Δύο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι.

Η τελευταία ενημέρωση του ΠΑΓΝΗ για τους τραυματίες

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας ήταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν περιστατικά που ενδεχομένως να μεταφερόταν σε αυτά από την Κω.
Στις 10:30 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) διακομίστηκαν τέσσερις τραυματίες, 2 Έλληνες και 2 Αλλοδαποί, η εικόνα που παρουσιάζουν έχει ως εξής:
Άνδρας, 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε καταστολή διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Προετοιμάζεται να υποβληθεί σε ορθοπεδικά χειρουργεία τις επόμενες ώρες. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.
Άνδρας, 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται σε καταστολή διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.
Άνδρας, 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο από τις 17.15 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Γυναίκα, 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.
Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών.
Με νεώτερο δελτίο μας θα ενημερώσουμε για την εξέλιξη της πορείας των ασθενών.There are no comments

Add yours