Ο Τσακαλώτος παρακαλά τους βουλευτές: Ψηφίστε τα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος!(vid)

lPw4TVGG4aLkS2JXAKDM

Παράλληλα απειλεί τους Θεσμούς με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πιθανότητες εκπλήρωσης του χειρότερου σεναρίου για την Ελλάδα που θέλει να μην κλείνει η αξιολόγηση ούτε στο ερχόμενο Eurogroup και άρα να μην εκταμιεύεται η δόση του δανείου παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να πείσει την Βουλή για την ανάγκη ψήφισης του τελευταίου πακέτου μέτρων με διαδικασίες εξπρές.

«Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε τόσο γρήγορα (σ.σ. την ψήφιση των πέντε τροπολογιών) είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος στην διαπραγμάτευση είναι ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι» είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει «Υπάρχουν διαφωνίες και εντός της Κομισιόν και εντός του ΔΝΤ και μεταξύ τους. Είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης (σ.σ. το eurogroup της 15/6) ώστε αντί να συζητήσουμε για το χρέος να συζητήσουμε για τα προαπαιτούμενα».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «θα το δούμε όλοι το αποτέλεσμα του eurogroup. Ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι όλα παίζονται. Όμως για να τα δούμε όλα αυτά πρέπει να μην αφήσετε την δυνατότητα που θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν την συζήτηση της Πέμπτης από συζήτηση για χρέος και ανάπτυξη, από συζήτηση του τι διατύπωση θα υπάρξει για την βιωσιμότητα του χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για το QE, σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Αυτό που ζητώ από  το κοινοβούλιο είναι να μας δώσει την δυνατότητα να υπάρξει συζήτηση για το χρέος».

Εκτός αυτών ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση λειτουργεί υπο καθεστώς αυστηρής επιτροπείας ακόμα και για ζητήματα «μικρονομοθέτησης». Απείλησε μάλιστα για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά εκείνων των Θεσμών που καταπατούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η έκπληξη όταν ξέρουμε ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα είναι σε επιτήρηση και ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν ενάντια σε εσάς και είναι ενάντια σε εμάς» είπε για να αποκρούσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης. «Εμείς απέναντι αυτή την επιτροπεία κάνουμε προσπάθειες να την αμβλύνουμε. Στείλαμε γράμματα στους Θεσμούς που θέλουν ακόμα και μικροεπιτήρηση όχι δηλαδή μονο για τα μεγάλα ζητήματα αλλά και για τα μικρά. Εμείς λοιπόν κάναμε επίσημη διαμαρτυρία στους θεσμούς γι αυτή την μικροεπιτήρηση» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια  να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο για να παρουσιάσει την τροπολογία της αρμοδιότητάς του αλλά και να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων είπε: «Γιατί δεν δεχθήκαμε την τελευταία πρόταση (σ.σ. στο eurogroup της 22/5); Υπήρξαν διάφορες εκδοχές του ανακοινωθέντος. Το βασικό δεν ήταν ότι δεν υπήρξε πρόοδος. Και στο σκέλος του χρέους και της αναπτυξιακής βοήθειας μπορεί κάποιος να πει ότι έγιναν βήματα και συμβιβασμοί για πρόταση που θα έδινε ελπίδες στην οικονομία. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το ΔΝΤ έλεγε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Το έλεγε με πολύ καθαρό τρόπο. Εμείς θεωρήσαμε ότι είναι πολύ παράξενη η θέση του ΔΝΤ γιατί όταν διαπραγματεύεσαι με μια χώρα και βάζεις 1% ανάπτυξη για 50 χρόνια τι νόημα έχει να λες ότι οι όροι που βάζεις δεν οδηγούν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βεβαίως το έκανε και ως πίεση προς τους Ευρωπαίους να δοθεί περισσότερη ελάφρυνση του χρέους».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη. Δηλαδή και παλεύουμε να υπάρχουν περισσότερες  εγγυήσεις για την αναπτυξιακή μας πολιτική και την χρηματοδότησή της» και πρόσθεσε πως «ενας τρόπος να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι η αύξηση του ΑΕΠ με την ανάπτυξη. Ο 2ος πυλώνας είναι η πίεση για περισσότερη σαφήνεια των μέτρων που θα πάρουμε μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Να πάνε προς τα πίσω οι πληρωμές και τα επιτόκια ώστε το ανακοινωθέν που θα βγει να δίνει καθαρή λύση και την προοπτική ότι μέσω του QE θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Η βασική στρατηγική είναι να βγούμε από το πρόγραμμα και για να βγούμε πρέπει να μπορούμε να μπούμε στις αγορές. Αυτή είναι η στρατηγική».

Αναφορικά δε με την τροπολογία υποστήριξε ότι απαιτήθηκε από τους δανειστές που τους χαρακτήρισε μάλιστα ως «control freaks» και παραδέχθηκε ότι με την ρύθμιση επιτρέπεται να επέλθει το «κούρεμα» στο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα. «Η ρύθμιση λέει πως αν χρειαστεί – που δεν το πιστεύει κανείς στην κυβέρνηση – θα έρθει μπροστά το αφορολόγητο».There are no comments

Add yours