«Το ΔΝΤ έχει κάνει ανάλυση που δεν ταυτίζεται με αυτή της ΕΕ» Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος!

ImageHandler (18)

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος δήλωσε: «Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου»

Καμία απόφαση για το χρέος της Ελλάδας πριν το τέλος του προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΒόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως εξήγησε ο κ. Σόιμπλε «το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εργασίες».

Μιλώντας για τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την ΕΕ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Καμία απόφαση για το το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος».

Προβληματισμός στην Αθήνα

Έντονος προβληματισμός δημιουργήθηκε σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθούσαν σε απ” ευθείας τηλεοπτική μετάδοση τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων στο οικονομικό επιτελείο, πως είναι διαπραγματευτικός ελιγμός οι διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συζητήσει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας προτού διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, πλέον δίνουν τη θέση τους στη συνειδητοποίηση ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συνεδρίαση σήμερα. Και πέραν της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τώρα ότι πιθανόν να χρειαστούν μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες μέχρι να υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ.

Αναλυτές: Ποια είναι τα δύο «αγκάθια» στις συζητήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η διαφωνία της γερμανικής πλευράς με το ΔΝΤ στις συζητήσεις για το χρέος εντοπίζεται σε δύο βασικά ζητήματα.

Αφ” ενός, αναφέρουν πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αρκείται στην επιμήκυνση των λήξεων και διεκδικεί μείωση επιτοκίων, κάτι που η Γερμανία δυσκολεύεται να το δώσει.

Οι Γερμανοί δανειστές διαφωνούν με το ΔΝΤ και στην εκτίμησή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, παραδοχή που είναι βασικό στοιχείο για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ


Πάντως, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με αναρτήσεις δημοσιογράφων στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να είπε: «Περιμένω μια συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, αλλά όχι ΤΗ συμφωνία».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα προαπαιτούμενα έκλεισαν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, πριν από το Eurogroup, και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, για το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το θέμα της Ελλάδας είναι τρίτο (τελευταίο) στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, το οποίο φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί.

Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός να υπάρξει συμφωνία για το χρέος για την Ελλάδα, ενώ υπερτόνισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, έχει κάνει το παν. Είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και θα φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία, είναι βούληση όλων.  Πιστεύω, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια θετική σελίδα για την Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και οι εταίροι, ναι, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα καταρτίσουμε μια έκθεση συμμόρφωσης. Είμαστε σε θετικό πρόσημο και είναι η σειρά μας, ξαναλέω να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η συμφωνία είναι κοντά. Η συμφωνία είναι εφικτή».

 

 There are no comments

Add yours