Έρχεται νέο «χαράτσι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

mplokaki-eisfores

Νέου τύπου «χαράτσι» θα κληθούν να πληρώσουν από το επόμενο έτος περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insider.gr, το σχέδιο βασίζεται στη μείωση της εισοδηματικής βάσης πάνω στην οποία θα υπολογίζεται η εισφορά προς τον ΕΦΚΑ, με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας που έχουν μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι να εκπίπτουν από τον φόρο, τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης, ωστόσο ό,τι χαθεί από τον ΕΦΚΑ θα καταλήξει ως πρόσθετο έσοδο στην εφορία.

Την είδηση ότι επίκειται αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε για μια μεταβατική λύση από το 2018.

Συγκεκριμένα οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών δεν θα υπολογίζονται στο 100% του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά στο 85%. Αυτό θα σημάνει μεν την μείωσή τους, ωστόσο δεν θα μπορούν στο εξής να υπολογίζονται ως δαπάνες και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος αλλά και εισφορά αλληλεγγύης. Μάλιστα, η αύξηση του φόρου θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να χάσουν ένα ακόμη τμήμα του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώνει 2.295 ευρώ αντί για 2.695 ευρώ (που ισχύει τώρα), γλυτώνοντας 400 ευρώ από τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του. Ωστόσο ο φόρος του θα «σκαρφαλώσει» στα 2.200 ευρώ, αντί για 1.606 ευρώ που πληρώνει σήμερα, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 600 ευρώ τον χρόνο.There are no comments

Add yours