Aποτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

ΒΟΜΒ

Εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του – Αντίδραση μέσω Twitter από τον Τραμπ – Ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας, δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου νωρίς σήμερα Σάββατο από μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Νοτιοκορεάτες αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο πύραυλος εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από το απομονωμένο κράτος από τον Μάρτιο.

Ο τύπος του βλήματος που εκτοξεύτηκε δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν πως πρόκειται για πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς γνωστό ως KN-17.

«Η Βόρεια Κορέα δεν σεβάστηκε τις επιθυμίες της Κίνας και του σεβαστού της προέδρου Σι, όταν έκανε την εκτόξευση, αποτυχημένη βέβαια, πυραύλου, σήμερα. Κακό!», δήλωσε μέσω tweet ο Ντόναλντ Τραμπ

sdfhsdfhdfh
Από τις αρχές του έτους, η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να φοβερίσει τη διεθνή κοινότητα ισχυριζόμενη ότι αναπτύσσει διηπειρωτικούς πυραύλους που εν τέλει θα μπορούν να πλήξουν ακόμα και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αποτυχημένη δοκιμή ήλθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει τεράστια οικονομική πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς μέσω σκληρών εμπορικών κυρώσεων, ώστε η Πιονγκγιάνγκ να υποχρεωθεί να αποκλιμακώσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

«Το να μην δράσουμε τώρα, πάνω στο πιο επείγον ζήτημα ασφαλείας στον κόσμο, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες», είπε ο κ. Τίλερσον ενώπιον του Συμβουλίου. Κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού ο Βορράς προβεί σε σοβαρά βήματα ελάττωσης των εξοπλιστικών του δραστηριοτήτων.

Ζητήθηκε η αποπομπή της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το ΣΑ του ΟΗΕ διεξήγαγε χθες μια έκτακτη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη κατά την οποία οι ΗΠΑ ζήτησαν πιεστικά να αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας, λίγες ώρες πριν η Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει σε νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου. Ο πύραυλος καταστράφηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Ο Γιουν είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο «να επαναφέρουν» τη Βόρεια Κορέα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν απλά άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση εκ των προτέρων.There are no comments

Add yours