Με τρεις «κίτρινες κάρτες» από τους θεσμούς ολοκληρώθηκε η συνάντηση

ImageHandler.ashx

Διαπιστώθηκε αδιέξοδο στις συζητήσεις για το αφορολόγητο, τη μείωση των συντάξεων και για τα «θετικά αντίμετρα» που προτείνει η κυβέρνηση
Αγεφύρωτο παρέμεινε το χάσμα μεταξύ θεσμών – Αθήνας μετά και τη σημερινή συνάντηση των κκ Τσακαλώτου – Χουλιαράκη – Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο, καθώς διαπιστώθηκε αδιέξοδο στις συζητήσεις για το αφορολόγητο, της μείωσης των συντάξεων και των «θετικών αντίμετρων» που προτείνει η κυβέρνηση.

«Χρειάζεται περαιτέρω τεκμηρίωση η οποία θα ανατεθεί στα τεχνικά κλιμάκια, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που μετείχε στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

– Το ΔΝΤ επιμένει στη εκτίμηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ (2,6 δισ. ευρώ)
– Θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες το αφορολόγητο για να φανεί πόσοι τελικά πληρώνουν φόρους και πόσοι όχι με βάση το ισχύον αφορολόγητο
– Θα εξεταστεί τι ποσό χρηματοδότησης αντλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. «Οι εκτιμήσεις ου ΔΝΤ είναι υπερβολικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
– Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες για τα θετικά «αντίμετρα» που θα ισχύσουν από το 2019 και μετά, καθώς και το πώς θα εφαρμοστούν.

Όσον αφορά τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ έχει ήδη ζητήσει να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από το 2018 κιόλας – δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα – πηγή του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο με τους κκ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου μετά το μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει επισκόπηση των συνομιλιών με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.

Σενάρια για πιθανό συμβιβασμό

Την ίδια ώρα πάντως, φουντώνουν τα σενάρια για πιθανό συμβιβασμό τις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σύγκλιση ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αντάλλαγμα την ταχύτερη λήψη και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων από το 2018. Ωστόσο, οι θεσμοί διαφωνούν στα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή φοροελεφρύνσεων σε κοινωνικές ομάδες, φαίνεται να συνηγορούν, ωστόσο, υπέρ παραγωγικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη φορολογία επιχειρήσεων.
Πηγή: newmoney.grThere are no comments

Add yours