Έξι Ιρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για τέταρτη μέρα σε αεροδρόμιο λόγω του διατάγματος Τραμπ

Τραμπ

Έξι Ιρανοί που ταξίδευαν με προορισμό τις ΗΠΑ έχουν ήδη περάσει τρεις νύχτες εγκλωβισμένοι στην ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου Σίπχολ του Άμστερνταμ.

Νιώθουν οργή αλλά και ταπείνωση μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στην χώρα του.

Είμαστε πολύ μπερδεμένοι είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πεντράμ, ένας 33χρονος γιατρός, από την ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.

Ο 33χρονος επιστήμονας κι άλλοι 5 άνθρωποι, ένας υποψήφιος διδακτορικής διατριβής και δύο ζευγάρια που ήθελαν να επισκεφθούν τα παιδιά τους στις ΗΠΑ έμειναν εμβρόντητοι από το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών του Ιράν.

Η ομάδα, που είχε κάνει στάση στο αεροδρόμιο Σίπχολ, είχε φύγει από την Τεχεράνη με αεροσκάφος της εταιρείας KLM και επρόκειτο να επιβιβαστεί στο Άμστερνταμ σε πτήσεις με κατεύθυνση διαφορετικές αμερικανικές πόλεις.

«Όταν φύγαμε από την Τεχεράνη, δεν μας είπαν τίποτα σχετικά με τους νέους κανονισμούς του Τραμπ» ανέφερε ένα άλλο μέλος της ομάδας, «μου έδωσαν την κάρτα επιβίβασης κι όλα ήταν εντάξει» συμπλήρωσε.

Όταν ωστόσο το αεροσκάφος τους προσγειώθηκε το Σάββατο στην Ολλανδία, κάποιος εργαζόμενος της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης «μου είπε ότι δεν έχω δικαίωμα να εισέλθω» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο 29χρονος φοιτητής.

Χωρίς να τους έχει χορηγηθεί βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 6 ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο, όπου κοιμήθηκαν τρεις νύχτες σε καναπέδες ή καρέκλες.

Οι εργαζόμενοι της KLM τους έφεραν να φάνε και τους διέθεσαν έναν χώρο όπου θα μπορούν να κάνουν ένα ντους, όμως παρά τις επισκέψεις υπαλλήλων της πρεσβείας και Ολλανδών δικηγόρων, οι Ιρανοί δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι και τι να περιμένουν.

Αν και μπορούν απόψε να επιβιβαστούν σε αεροσκάφος για το Ιράν, δεν έχουν αποφασίσει εάν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή θα παραμείνουν για λίγο ακόμα στην Ολλανδία, με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Δεν φαντάζομαι κάποιον άλλο που να απέχει τόσο πολύ από (το να χαρακτηριστεί) τρομοκρατική απειλή όσο εγώ» τόνισε ο νεαρός. «Θεωρώ ότι είμαι ένας γιατρός που συμμετέχω σε έρευνες, μια επιστημονική εργασία.»

Οι Ολλανδοί βουλευτές συζήτησαν το ζήτημα σε μια συνεδρίαση σήμερα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μπερτ Κούντερς: «Το χάος στις αερομεταφορές το οποίο παρατηρούμε και αυτή η νομοθεσία δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.»There are no comments

Add yours