Αυτές τις εισφορές θα πληρώνουν οι αγρότες από το 2017

%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%83

Στη δημοσιότητα δόθηκε η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και τα μπλοκάκια, το υπουργείο Οικονομικών.

Ως βάση υπολογισμού των εισφορών θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015 –καθώς αυτό είναι το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών- ενώ μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 οπότε θα εμφανιστούν και τα εισοδήματα του 2016 προβλέπεται να γίνει συμψηφισμός μέχρι το τέλος του 2017.

Αν μέσω του συστήματος εντοπίζεται ότι το ίδιο ΑΦΜ του «μπλοκάκια» δηλώνεται σε μέχρι και δύο εργοδότες, τότε οι εργοδότες αυτοί θα καλούνται να πληρώσουν τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών και ο εργαζόμενος το ένα τρίτο.

Αν οι εργοδότες αποδειχθούν περισσότεροι από δύο, τότε ο εργαζόμενος θα επωμίζεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα υπολογίζονται με συντελεστή 26,95% μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Η απόφαση για τους αγρότες, ορίζει ότι η κατώτατη βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το 70% του κατώτατου μισθού δηλαδή το ποσό των 410,2 ευρώ.

Αν το εισόδημα είναι μικρότερο των 410,2 ευρώ το μήνα, τότε οι εισφορές υπολογίζονται επί των 410,2. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν καταθέσει φορολογική δήλωση. Το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται στο 10πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 5.860 ευρώ το μήνα.There are no comments

Add yours