Ο Πούτιν τιμωρεί με το ίδιο νόμισμα τις ΗΠΑ: Απελαύνει και η Ρωσία 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

Πούτιν Ομπάμα

Ενα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες ο Πούτιν τιμωρεί με το ίδιο νόμισμα την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση της Μόσχας περνάει στην αντεπίθεση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να ανακοινώνει ότι η Ρωσία πρόκειται να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.

Η δήλωση Λαβρόφ έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την τιμωρία της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Επίσης σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών σχετικά με τις υποψίες για απόπειρα της Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η κυβέρνηση της Μόσχας προέβη σε αιχμηρές δηλώσεις. Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ, χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Έπειτα όμως ο Πούτιν αποφάσισε να κλιμακώσει και να απελάσει ακριβώς τον ίδιο αριθμό διπλωματών που απέλασε και ο Ομπάμα. Ετσι ο Πούτιν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ,  έδωσε εντολή για κατάλληλη και σε αναλογία αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Μάλιστα ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως, η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών μέτρων καθώς η νυν αμερικανική κυβέρνηση αποχωρεί σε τρεις εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα ετοιμάζεται να παραδώσει το κλειδί του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου κι έχει απευθύνει έκκληση για καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον προχώρησε στην απόφαση της επέλασης λόγω των κυβερνοεπιθέσεων κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση την ημέρα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών για να βοηθήσουν ώστε να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ομπάμα τόνισε σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσίοτητα από την αμερικανική προεδρία ότι: «Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ” ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς».

 There are no comments

Add yours