Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 89% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα τους οδεύει σε λάθος κατεύθυνση

europe-greece-aftodioikisi

Πιστεύουν ότι οι χώρες τους οδεύουν στη λάθος κατεύθυνση οι ψηφοφόροι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια γενικότερη ευρωπαϊκή τάση να ακολουθήσουν τη Βρετανία που επέλεξε την έξοδό της από την ΕΕ (Βrexit), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύετηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση WIN/Gallup International σε δείγμα 14.969 ατόμων, οι ψηφοφόροι σε όλη την ΕΕ είναι δυσαρεστημένοι αλλά η υποστήριξή τους για την ΕΕ παραμένει ψηλότερη από 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη.

δημοσκόπηση

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειξε ότι 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα τους οδεύει προς λάθος κατεύθυνση. Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%, στην Ιταλία στο 79% και στη Γερμανία στο 62%. Παρά τη δυσφορία των ψηφοφόρων της ΕΕ, η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν για έξοδο από την ΕΕ παραμένει πολύ χαμηλή. Μόλις 36%, από το 33% σε 15 χώρες που ερωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης και της Βρετανίας.

Το ποσοστό των ατόμων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν να φύγουν σημείωσε πτώση σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως σε Φινλανδία και Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση, στο 40% από το 29% (Φινλανδία) και 46% από 38% (Ελλάδα).

Ο Τζόνι Χέλντ, γενικός διευθυντής της ORB International, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στη Βρετανία, παρατήρησε ότι «Το 2016 τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν έντονα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η συντριπτική άποψη από πολίτες της ΕΕ ότι οι χώρες τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση – ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και στην Ελλάδα – πράγμα το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα». 

Επίσης σε όλη την Ευρώπη το 60% των ψηφοφόρων είπαν ότι θα προτιμούσαν να είχαν λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 86%, ενώ στην Ιταλία ήταν 75% και στη Γερμανία 64%.

Να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, πολύ πριν την  τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου.There are no comments

Add yours