«Παράθυρο» για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και αυξήσεις μισθών στους ΟΤΑ

dimoi

Παράθυρο για μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων και παροχή μισθολογικών αυξήσεων με απλές δικαστικές αποφάσεις ανοίγει με τροπολογία που περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στις γιορτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής με το νέο καθεστώς οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στους δήμους, που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας τη μονιμοποίησή τους και είχαν δικαιωθεί, θα μπορούν πλέον να μονιμοποιούνται άμεσα, εφόσον ο εργοδότης τους κρίνει ότι δεν χρειάζεται να προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα με μια δικαστική απόφαση να παρασχεθούν μισθολογικές αυξήσεις στους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Κάπως έτσι η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων φορέων.

Μονιμοποιήσεις

Αναλυτικά η νέα τροπολογία καταργεί:

Την υποχρέωση που είχαν οι δήμοι να εξαντλούν τα ένδικα μέσα σε περιπτώσεις απόπειρας μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Πρόβλεψη η οποία υπήρχε σε νόμο (τον 3852) που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2010, δηλαδή από την έναρξη του πρώτου μνημονίου. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων φορέων.

Τη διάταξη που προέβλεπε ότι «προκειμένου για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου». Έτσι, με μία απλή δικαστική απόφαση θα μπορούν να δίνονται αυξήσεις αποδοχών στους υπαλλήλους των ΟΤΑ.

Η τροπολογία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου, καθώς αυτό δεν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς η όποια δαπάνη προκύψει θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 και σίγουρα θα επηρεάσει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 1,75% του ΑΕΠ.

 There are no comments

Add yours