48ωρη προθεσμία για τις απαντήσεις στον ESM πήρε η κυβέρνηση

esm

Διορία 48 ωρών πήρε η κυβέρνηση, για να μελετήσει και να απαντήσει μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων στην επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM.

Αν και για τα περισσότερα θέματα που περιέχει η επιστολή η Αθήνα ήταν υποψιασμένη, και από άποψη τακτικής επιδιώκει να αποστείλει στις θέσεις της ακριβώς πάνω στην αργία όπου όλες οι υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΕ θα υπολειτουργούν, προκειμένου να αποφύγει να εισπράξει άμεση απάντηση στην δήλωση δεσμεύσεων που προτείνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προσεκτικά το email του ESM για να αποφύγει τις παγίδες. Για παράδειγμα, αν και η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να δεσμευτεί πως η παροχή στους συνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί το 2017, ή ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει για έναν μόνο χρόνο, θέλει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις διατυπώσεις της όσον αφορά τις δεσμεύσεις.

Θεωρείται αβέβαιο εάν η ίδια η επιστολή του ESM καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των δανειστών και ειδικά του Βερολίνου και αν οι απαντήσεις που ετοιμάζει θα αρκέσουν στους θεσμούς.

Όπως όλα δείχνουν, οι θεσμοί δεν φαίνεται πως θα προλάβουν να απαντήσουν στην κυβέρνηση παρά την επόμενη εβδομάδα.

Το «κακό σενάριο» ωστόσο θα ήταν, ακόμη και αφού στείλει τις απαντήσεις της η Αθήνα, οι «σκληροί» των δανειστών να θεωρήσουν υπερβολικά μετριοπαθή την επιστολή του ESM και να απαιτήσουν προσθήκες για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, όπως πχ οι περικοπές συντάξεων.

Με αυτόν τον τρόπο της ανταλλαγής απόψεων και κειμένων θα μπορούσε να συνεχιστεί και μετά την Πρωτοχρονιά, έως τις 5 ή και τις 12 Γενάρη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο και η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

ESM

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη που διατυπώνεται πλέον ακόμα και μεταξύ των πιο φιλικών μεταξύ των δανειστών, η κυβέρνηση όχι μόνον ενήργησε μονομερώς και βιάστηκε να μοιράσει παροχές από το πρωτογενές πλεόνασμα πριν τελειώσει η χρονιά, αλλά και έδωσε παροχές από πλεόνασμα που δεν υπάρχει.

Δηλαδή στην πραγματικότητα ο κρατικός προϋπολογισμός συνολικά έχει έλλειμμα και δεν περισσεύουν αλλά λείπουν χρήματα, αν υπολογίσει κανείς και τις πληρωμές για τους τόκους των δανείων του 2016.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, οι δανειστές θεωρούν πως οι παροχές έγιναν με χρήματα από τα νέα μεγάλα δάνεια που πήρε η χώρα το 2015 και το 2016, και για αυτό θα επιμείνουν να αξιώνουν να μην επαναληφθεί ή και να υποκατασταθούν με άλλα μέτρα περικοπών ή λιτότητας.There are no comments

Add yours