Σόιμπλε: «Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση»

Σόιμπλε

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, κατά του Αλέξη Τσίπρα, για ακόμη μια φορά, πήρε θέση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους».

«Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της» τονίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Και αντιπαραβάλει στην συνέχεια την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε Μνημόνιο.

Σόιμπλε

Σύμφωνα με την συνέντευξη στην Deutsche Welle, ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας του επισημαίνει πως στη νότια Ευρώπη είναι γνωστή η άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, ο Σόιμπλε κρίνει λάθος έναν τέτοιο τρόπο προσέγγισης και δηλώνει ότι:

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη. Και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο».

Η κατανόηση έχει όρια της σύμφωνα με τον Σόιμπλε. Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για το πάγωμα του ελληνικού χρέους, και την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει ένα βοηθητικό επίδομα. Και ο κ. Σόιμπλε που είναι εξαρχής αντίθετως με την απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει:

«Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Τέλος, στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, απαντά ότι «Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».There are no comments

Add yours