Αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά, η ρύθμιση ισχύει μόνο για το 2017

Βουλή

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία κατά την οποία υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) Βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά.

β) Πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο. Εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας. Προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά.

γ) Αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Σύμφωνα επίσης, με τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017. Το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το βράδυ.

 

ΦΠΑ ΝΗΣΙΑ

ΦΠΑ ΝΗΣΙΑ

ΦΠΑ ΝΗΣΙΑΦΠΑ ΝΗΣΙΑ

ΦΠΑ ΝΗΣΙΑThere are no comments

Add yours