Το κράτος βάζει χαράτσι σε δημοσίους υπαλλήλους αλλά δίνει 4ετη περίοδο χάριτος στον εαυτό του

Το κράτος βάζει χαράτσι σε δημοσίους υπαλλήλους

Το κράτος, δίνει 4ετη περίοδο χάριτος στον εαυτό του για να καταβάλει το δικό του μερίδιο.

Εμφανή μείωση θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις αποδοχές τους από 1/1/2017. Η εισφορά 20% (εργοδότης +εργαζόμενος) θα τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά και στο δημόσιο. Ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των κρατήσεων. Αν και δεν θα  υπάρξει αλλαγή στις ονομαστικές αποδοχές των υπαλλήλων, θα υπάρξει αύξηση της παρακράτησης. Κάτι που ως συνέπεια έχει την μείωση του τελικού ποσού που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές ζητούν έντονα να καταργηθεί η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Επίσης θέλουν να καταργηθεί και η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τον φόρο εισοδήματος.

Για πρώτη φορά το κράτος παίζει το ρόλο του εργοδότη και σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου να πληρώσει εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Για το ίδιο το κράτος όμως φρόντισε να επιφυλάξει ευνοϊκότερη μεταχείριση, προβλέποντας περίοδο χάριτος 4 ετών.

Συγκεκριμένα το κράτος, κάνει χρήση της παραγράφου 4 του άρθρου 38 του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, προβλέπεται η δυνατότητα μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2020.  Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες ορίζει πως το κράτος σαν εργοδότης θα καταβάλλει ως εισφορές:

το 2017 το 3,33% των εκάστοτε συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 311 εκατ. ευρώ)

– το 2018 το 6,67% (η επιβάρυνση ανέρχεται σε 611 εκατ.)

– το 2019 το 10% (επιβάρυνση 905 εκατ.)

– από το 2020 το 13,33% ( επιβάρυνση 1.18 δισ.)

Από την άλλη πλευρά οι δημόσιοι υπάλληλοι (τακτικοί και μετακλητοί του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αιρετοί, ιερείς, ένστολοι Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος), θα καταβάλουν 6,67% όπως όλοι οι μισθωτοί.

Το κράτος βάζει χαράτσι στου δημόσιου υπαλλήλους

Με το νέο σύστημα, όμως, οι κρατήσεις θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνει σήμερα ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 όπως ίσχυε.  Αυτό σημαίνει ότι κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, ειδικότερα οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας, θα δουν μικρές μειώσεις, πάνω από 20 ευρώ το μήνα στις καθαρές τους αποδοχές. Ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις είναι οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ. Οι εισφορές θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες και θα κερδίσουν στο μηνιαίο καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη έμμεση μείωση στους μισθούς για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έγινε από τον Ιούλιο του 2016 λόγω της αύξησης εισφορών για επικουρική ασφάλιση.There are no comments

Add yours