Βερολίνο προς Αθήνα: Οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά στο Eurogroup

Μήνυμα Βερολίνου προς Αθήνα: Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup

Η Αθήνα καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το ΔΝΤ

Στην πιο κρίσιμη φάση βρίσκεται η διαπραγμάτεσυη για την β΄αξιολόγηση και για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Πλέον όλα είναι πιθανά από έναν συμβιβασμό με νέες υποχωρήσεις έως την ολική ρήξη και την προσφυγή στις εκλογές.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Αλλά αντιδράσεις επίσης προκαλεί και η εμφάνιση του προεκλογικού τύπου που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την ανεπίσημη απάντηση απο τους ευρωπαϊκούς κύκλους, που διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό να μην απειλεί με εκλογές.
Από Νίσυρο πάει Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Η Αθήνα καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το ΔΝΤ.

Μία συμφωνία με ακραίες υποχωρήσεις στα εργασιακά, πακέτο περικοπών και επιβαρύνσεων για το 2018 και για τη διετία 2019-2020.

Την άποψη του ΔΝΤ περιέγραψαν άλλωστε τα στελέχη του, Τόμσεν και Ομπστεφελντ σε κοινό τους άρθρο. Οι οποίοι μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι εκείνος ευθύνεται για τη λιτότητα, καθώς η κυβέρνησή του έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%!

Η Αθήνα αντιδρά θέτοντας έντονα το θέμα για την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση δεν ζητά (τουλάχιστον ευθέως) να φύγει το ΔΝΤ, αλλά ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις ακραίες θέσεις του. Μάλιστα επιτέθηκε στο Ταμείο θυμίζοντας ότι έχουν γίνει λάθη από την αρχή της εμπλοκής του στα μνημόνια. Και τόνισε πως πέφτει μονίμως έξω στις προβλέψεις του.

Η στάση που έχει η Αθήνα για την θέση του ΔΝΤ προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στην Ευρώπη. Κομισιόν και ESM διαχώρισαν τη θέση τους και εξέφρασαν έντονη διαφωνία για την παρέμβαση του Τόμσεν.

Σε αυτή τη φάση και οι δύο θεσμοί (Κομισιόν και ESM) είναι σταθεροί σύμμαχοι της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα η Επιτροπή με αλλεπάλληλες δηλώσεις, στηρίζει τις θέσεις της Αθήνας και να αντιμετωπίσει την πίεση του ΔΝΤ.

Στόχος είναι να πειστεί η Γερμανία ότι το ΔΝΤ είτε πρέπει να φύγει από το πρόγραμμα, είτε να εγκαταλείψει τις ακραίες απαιτήσεις του. Άλλωστε είναι το Βερολίνο που έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση της γερμανικής βουλής.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ και θα έχει στο περιθώριό της συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ λίγο νωρίτερα θα δει και τον Μάρτιν Σουλτς. Στοχεύει να πείσει την γερμανική πλευρά με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί.

Την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο για γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά όμως αυτή την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, Μίχαελ Στίμπγκεν, όπως αναφέρει στη Deutsche Welle δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο».

Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».

Και πρωθυπουργός φυσικά είναι διατεθειμένος να δεχθεί υποχωρήσεις, ακόμη και στα δημοσιονομικά, με επέκταση του «κόφτη» για την περίοδο 2019-2020, αλλά και σε ορισμένα άλλα σημεία, ώστε να επιτευχθεί η β’ αξιολόγηση.  Έχει προϊδεάσει για αυτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά αρνείται να συμφωνήσει με ονομαστικοποίηση μέτρων λιτότητας για εκείνη την περίοδο.

Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα υπονοήσει το ενδεχόμενο των εκλογών, καθώς αυτό επηρρεάζει αρνητικά τους ευρωπαίους εταίρους.

 There are no comments

Add yours