Β΄αξιολόγηση- Ξεκινούν το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις

tsakalwtos

Β΄αξιολόγηση- Ξεκινούν το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις

Σήμερα Τρίτη και 13 το μεσημέρι, ξεκινούν στο Χίλτον οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται από χθες το βράαδυ στην Αθήνα. Η επιστολή Τόμσεν βάζει φωτιά σε όλα τα ανοιχτά θέματα της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ενώ το Νομισματικό Ταμείο απαιτέι να νομοθετηθούν άμεσα οι ομαδικές απολύσεις η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Σε λεπτή ισορροπία βρίσκεται η κυβέρνηση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, στην προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης στις πιέσεις και των δύο. Και ενώ πρέπει να κλείσει η β΄αξιολόγηση η κυβέρνηση εξαγγέλει παροχές.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τους κ.κ Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντζέσκο Ντρούντι, Νικολά Τζιαμαριόλι και Ντέλια Βελκουλέσκου, οι οποίοι έδειξαν ότι έχουν επιστρέψει με άγριες διαθέσεις και δική τους ατζέντα για το πως θα κλείσει η β” άξιολόγηση.

Σε χθεσινή ομιλία στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξος. Και επίσης η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τα «κόκκινα» δάνεια και οι αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις παραμένουν παράγοντες ανησυχίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Για αυτόν τον λόγο οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα προκειμένου να δείξουν ότι δεν κωλυσιεργούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τίποτε δεν προμηνύει πως θα επέλθει συμφωνία μέσα στο 2016. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένο ταξίδι την Πέμπτη για διάλεξη στο Βερολίνο, όπου ενδεχομένως και να παραμείνει για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντηση του με την Καγκελάριο Μέρκελ.

ΔΝΤ Χίλτον

Διαπραγματεύσεις για την β΄αξιολόγηση σήμερα στο Χίλτον

Το ΔΝΤ τονίζει ότι «Η κυβέρνηση φταίει»

Σε χθεσινή παρέμβαση ο Πόλ Τομσεν τονίζει ότι «αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους» και όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός κατηγορεί το ΔΝΤ για την στάση του.

Και συνεχίζει ο Τόμσεν τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης «αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Και το ΔΝΤ δείχνει αμετακίνητο στις αξιώσεις ακόμα και αν μειώνονταν οι στόχοι για πλεόνασμα! «Ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό».

Για τις ομαδικές απολύσεις: «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα»

Για τις μειώσεις συντάξεων: H Ελλάδα έχει «ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ)».

Για τη μείωση αφορολογήτου ορίου: Η Ελλάδα έχει «ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%)».

-Τέλος για την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ): «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ».There are no comments

Add yours