Συνεχίζεται η απεργία της ΠΝΟ μέχρι την Κυριακή

apergia-pno

Η απεργία της ΠΝΟ που συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής επιδεινώνει τα προβλήματα στα νησιά. Οι επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων αλλά και επίσημων φορέων φθάνουν συνεχώς στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στα καταστήματα των νησιών έγινε επιδρομή αφού τα νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες. Υπάρχουν  ήδη πολλές ελλειψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και στα καύσιμα η τιμή των οποίων ανέβηκε σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως  «η μακρά αυτή απεργία, έχει νεκρώσει την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον, όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών, και η συνέχιση της ζωής στη νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στην διακριτική ευχέρεια οιασδήποτε ομάδας».

Η εορταστική περίοδος κάνει την κατάσταση χειρότερη καθώς προβλήματα υπάρχουν και στις διεθνείς μεταφορές αφού δεν ταξιδεύουν στις γραμμές της Αδριατικής τα πλοία με ελληνικά πληρώματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, χθες βράδυ, τόνισε σε έκακτη συνέντευξη τύπου πως μετά τη δική του δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο το φορολογικό πλαίσιο για τους ναυτικούς αλλά και τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Όπως τόνισε η κυβέρνηση έχει συμπεριφερθεί στους ναυτικούς όπως σε κανέναν άλλον κλάδο που στενάζει κάτω από τα οικονομικά βάρη, αφού από τις συζητήσεις με τους θεσμούς αποσύρθηκε ακόμη και η πρόταση για αύξηση 3% του φορολογικού συντελεστή για τα κατώτερα πληρώματα.

Η κυβέρνηση επισήμανε επίσης ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο και όχι μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας. Για επιστράτευση των ναυτικών ούτε λόγος να γίνεται όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ναυτιλίας. Οι συνδικαλιστές ζητούν πλέον εγγράφως τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για τη διατήρηση ως έχει του φορολογικού τους πλαισίου.

Για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, όπως τη μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, τις συνθέσεις πληρώματος για τα επιβατηγά πλοία, το συνταξιοδοτικό, το εφάπαξ και τη ΣΣΕ το Υπουργείο «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο Υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης».

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, οι αγρότες που βλέπουν πολλά από τα προϊόντα τους να σαπίζουν μια και δεν μπορούν να τα αφήσουν στα θερμοκήπια, προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη όπως λένε, με σκοπό να δρομολογηθούν πλοία, τουλάχιστον για τη μεταφορά φορτηγών με τα ευπαθή προϊόντα.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής.There are no comments

Add yours