Δεσμεύτηκε η περιουσία των ιδιοκτητών των 8 ροτβάιλερ που σκότωσαν τον μικρό Στάθη

rotvailer

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδοκτητών των οκτώ ροτβάιλερ που ευθύνονται για τον θάνατο του 5χρονου Στάθη, το Πάσχα που μας πέρασε στην Κοζάνη.

Η απόφαση αναφέρει ότι το δικαστήριο «διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια τους ή στα χέρια τρίτων, μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ«. Η μητέρα του άτυχου Στάθη σε προηγούμενη αγωγή της έιχε ζητήσει αποζημίωση ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του παιδιού της.

Καταλογίζετε επίσης ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη«. Υπάρχουν αρκετές παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου – ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο – ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος – αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους» και επισημαίνεται επίσης  η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν…».

Αναγνωρίζετε επίσης στο δικαστήριο ότι τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ ροτβάιλερ αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ” επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της μητέρας, Ζήσης Βρίκος, ανέφερε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση και ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Το 30% της αποζημίωσης θα παραχωρήσει η μητέρα του μικρού Στάθη στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.There are no comments

Add yours