Συμβούλιο Εφετών: «Ναι» στην έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών

tourkoi-aksiomatikoi

Δεκτό έκανε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία τριών αξιωματικών για τα τρία από τα τέσσερα αδικήματα που εκζητούνταν. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για μη έκδοση στην Τουρκία των άλλων τριών, εκ των συνολικά οκτώ αξιωματικών που έφθασαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε οι τρεις αξιωματικοί να εκδοθούν για:
προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος,
απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για
λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου.
Βάσει της απόφασης, δεν θα εκδοθούν στη γειτονική χώρα για να δικαστούν για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Οι αξιωματικοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι εάν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι», ενώ, «δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Αντίθετη κρίση από το δικαστικό συμβούλιο είχε η εισαγγελέας η οποία εισηγήθηκε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, θεωρώντας βέβαιο τον βασανισμό τους, ενώ εξέφρασε τον φόβο για επαναφορά της θανατικής ποινής «όπως είχε πει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, η εισαγγελέας χαρακτήρισε «παντελώς αόριστα τα στοιχεία των τουρκικών αρχών, καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων», προσθέτοντας ότι «θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».
Και οι τρεις αξιωματικοί έκαναν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης.

Και έφεση κατά της χθεσινής απόφασης μη έκδοσης για τους τρεις πρώτους αξιωματικούς
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα με άλλη σύνθεση το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να μην εκδοθούν τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στη γείτονα χώρα. Επί της απόφασης αυτής ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Β” Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να αποφασίσει για την τύχη των τριων εκζητουμένων εντός οκτώ ημερών.There are no comments

Add yours