Κατατέθηκαν 171 εξώσεις το 2016 στη Μαγνησία

Υπό το φόβο έξωσης βιώνουν δεκάδες οικογένειες και επιχειρήσεις στο Βόλο και τη Μαγνησία, στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης, ο οποίος συσσωρεύει οφειλές και υποχρεώσεις και δένει πισθάγκωνα όσους βρίσκονται στο ενοίκιο και δεν έχουν δική τους στέγη για να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους ή για να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα απρόσκοπτα.

Από την αρχή του 2016 μέχρι και το Νοέμβριο στο Ειρηνοδικείο Βόλου (σε αρμοδιότητα περιλαμβάνει το σύνολο του νομού με εξαίρεση τον Αλμυρό και τις Σποράδες) κατατέθηκαν 171 μισθωτικές αγωγές και διαταγές πληρωμής για καταβολή μισθωμάτων και αποδόσεις μισθίου, λόγω οφειλών. Οι 87 από αυτές ήταν μισθωτικές αγωγές και οι υπόλοιπες διαταγές πληρωμής.

Ο αριθμός τους συνεχίζει να καταγράφει αύξηση από το 2002 και μετά, δεν φτάνει όμως σύμφωνα με πληροφορίες και στα επίπεδα πριν από δέκα χρόνια οπότε ήταν πολλαπλάσιος. Τα χρόνια που ακολούθησαν ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έλαβαν δάνεια και έλυσαν το στεγαστικό τους πρόβλημα.

Το 2015 μέχρι και το Νοέμβριο αντίστοιχα κατατέθηκαν 164 μισθωτικές αγωγές και διαταγές πληρωμής για καταβολή μισθωμάτων και αποδόσεις μισθίου λόγω οφειλών. Οι 70 από αυτές ήταν μισθωτικές αγωγές. Το 2014 συνολικά έγιναν 100 εξώσεις, το 2013 127, το 2012 126.

Να επισημανθεί ότι η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους μέχρι και τον Αύγουστο πήγε πίσω τις συζητήσεις στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου, αλλά δεν επηρέασε τις καταθέσεις αγωγών.

Δυσμενείς συνέπειες

Ο αριθμός των εξώσεων κατά το 2016 καταδεικνύει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκμισθωτές παραμένει μεγάλο, λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα πρόβλημα σύνθετο. Όπως εξηγεί, η μη δυνατότητα καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων δημιουργεί πρόβλημα και στους ιδιοκτήτες των μισθίων, οι οποίοι περιμένουν από την είσπραξή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

«Σε μία κοινωνία όπου η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις αντί να αυξάνονται μειώνονται συνεχώς, το πρόβλημα αυτό θα παραμένει άλυτο με δυσμενείς συνέπειες και προς τους δύο πλευρές, και τους μισθωτές και τους εκμισθωτές», καταλήγει.There are no comments

Add yours