Ορεινή Ηλεία: Κάνουν μάθημα φορώντας μπουφάν και γάντια

oreinh-arkadia-sxoleia

Με μπουφάν, κασκόλ, σκουφάκια και γάντια έκαναν μάθημα τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στο Κούμανι της ορεινής Ηλείας, αφού οι δεξαμενές πετρελαίου ήταν άδειες. Χθες, Πέμπτη, μην αντέχοντας το τσουχτερό κρύο μέσα στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί με την παρότρυνση και των γονέων, έβγαλαν τα παιδιά στο προαύλιο για να… ζεσταθούν.

oreinh-arkadia-sxoleia-1
Σ’ ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, όπου η θερμοκρασία είναι μονίμως 7 βαθμούς χαμηλότερη από τα πεδινά (χειμώνα και καλοκαίρι) και που κάθε χρόνο ο χιονιάς κάνεις την εμφάνισή του από νωρίς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεψαν την προμήθεια πετρελαίου. Έτσι, αν και από τις αρχές Νοέμβρη στο σχολείο θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το καλοριφέρ, μέχρι χθες, 1η Δεκέμβρη, στην δεξαμενή δεν υπήρχε ούτε σταγόνα πετρελαίου, με αποτέλεσμα, να μην έχει λειτουργήσει ούτε για μια ώρα το καλοριφέρ, όπως αναφέρει το patrisnews.

Στο σχολείο φοιτούν 53 μαθητές (41 στο Δημοτικό και 12 στο Νηπιαγωγείο) από το Κούμανι και από το διπλανό χωριό, τη Φολόη. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ποτέ παραπάνω από τους μισούς, αφού κάποια παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι συναχωμένα και κάποια άλλα δεν πηγαίνουν καν, με ευθύνη των γονιών τους, προκειμένου να τα προστατεύουν από το ενδεχόμενο ασθένειας.
oreinh-arkadia-sxoleia

Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και αυτά τα παιδιά που έχουν πάει στο σχολείο, να μην μπορούν να κάνουν μάθημα κανονικά, αφού οι εκπαιδευτικοί, όταν από μια τάξη λείπουν τα 4 από τα παιδιά, μοιραία δεν μπορούν να προχωρήσουν την ύλη.

Με αερόθερμα και μπουφάν

Οι εκπαιδευτικοί, μην έχοντας άλλη επιλογή, προσπαθούν να βρουν τρόπους να «σπάσουν» λίγο την παγωμένη ατμόσφαιρα των αιθουσών, χρησιμοποιώντας μικρά θερμαντικά σώματα. Στο Νηπιαγωγείο έχει διαθέσει ένα σώμα κάποιος γονέας ενώ σε άλλη τάξη του Δημοτικού ο εκπαιδευτικός έχει φέρει στο σχολείο ένα αερόθερμο από το σπίτι του. Βεβαίως, οι μαθητές παραμένουν στην τάξη με τα μπουφάν, τα γάντια και τα σκουφάκια τους.

Χθες όμως, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς το πρωί, ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και οι περισσότεροι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, για να μην «ξυλιάσουν» όπως χαρακτηριστικά είπαν. Κι έφτασαν σ’ αυτό το σημείο, έχοντας ήδη κάνει υπομονή αρκετές ημέρες, μετά τις υποσχέσεις του δήμου -όπως είπαν- που μετέθετε την ημέρα της προμήθειας του πετρελαίου από μέρα σε μέρα.

Τέλος, ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά για την «ταλαιπωρία» στην οποία έχουν υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες και καθησύχασε γονείς και μαθητές ότι το πρόβλημα λύθηκε και δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν για το υπόλοιπο του χειμώνα.There are no comments

Add yours