Η ώρα της αλήθειας, σε funds και εισπρακτικές τα «κόκκινα δάνεια»

kokkina-daneia

Ελαφρά μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στα τελευταία δύο τρίμηνα θα καταγράφουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ΤτΕ αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του στόχου μείωσης των NPEs κατά 40% (41 δισ ευρώ) ως το τέλος του 2019. Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα θα καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις δανείων και την κυβέρνηση να «κουμπώσει» γρήγορα το «θεσμικό πλαίσιο» ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του α΄ τριμήνου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ. Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφτανε το 67%, στα στεγαστικά το 42% και στα καταναλωτικά το 55%.

Ήδη απο χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας φρόντισε να δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η συνεργασία των τραπεζών με ξένα funds για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», θα είναι πολύ σημαντική. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για την φορολογική αντιμετώπιση των προβλέψεων και των διαγραφών, ενώ πρόκειται να ληφθεί το θέμα της νομικής προστασίας προς στελέχη τραπεζών και δημόσιους λειτουργούς που θα χειριστούν αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και τα δικαιώματα των πιστωτών έναντι των μη συνεργάσιμων μετόχων των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες απ’ τους βουλευτές της συγκυβέρνησης προβλέπεται πλέον η ανάθεση σε εταιρείες -μη τραπεζικά ιδρύματα- τη διαχείριση και των μικρών ενυπόθηκων δανείων για α’ κατοικία με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Ουσιαστικά δηλαδή εταιρείες διαχείρισης και εισπρακτικές θα μπορούν να παίρνουν από τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, ακόμη και μικρής αξίας και να διεκδικούν την είσπραξη των οφειλομένων.There are no comments

Add yours