Δ. Τζανακόπουλος: Μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά

tzanakopolos

Είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος έως τις 5 Δεκέμβρη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε από το επόμενο έτος να προχωρήσουμε στην ρύθμιση του χρέους και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και η κυβέρνηση κάνει όλα όσα απαιτούνται, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα για μετά το 2018, και ειδικότερα για τα εργασιακά, δεν μπορεί να δεχθεί λύσεις που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επίσης απέκλεισε το σενάριο πρόωρων εκλογών το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη χώρα.

Για το Κυπριακό είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας πριν την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Όλες οι πλευρές, και ειδικά το ΔΝΤ, πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Εργαζόμαστε εντατικά για μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά» είπε συγκεκριμένα, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει εκείνο να κάνει, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να καταναοήσει ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα για μετά το 2018. Μάλιστα διεμήνυσε πως «ό,τι αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος δεν συζητείται».

«Αν το Ταμείο θέλει να πιέσει προς κάποια κατεύθυνση κατά των υφεσιάκων πολιτκών, πρέπει να πιέσει προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων για τη ρύθμιση του χρέους και των μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος να υπάρξει staff level agreement μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ υπογράμμισε ότι «plan b δεν υφίσταται για την ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα πράξει η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που αυτό το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν επαληθευτεί, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης ώστε σε κάθε περίτπωση να βρεθεί μία λύση έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη αποδοχή της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί η κυβέρνηση να πάρει δυσμενή μετρα τώρα ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα. «Δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης τους προβλήματος στο μέλλον», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για μία ακόμη φορά τα περί προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας «μη υπαρκτό» το σενάριο των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ώστε να κλέισει η αξιολογηση στις 5 Δεκέμβρη και να γίνουν όσα απαιτούντα, τόνισε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο για τη χώρα το σενάριο των εκλογών. «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι η θέση της Ν.Δ. Και η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα γιατί θα διέκοπτε τη διαδικασία της αξιολόγησης» ανέφερεThere are no comments

Add yours