Πλημμύρισε ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου (εικόνες – βίντεο)

%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%831

«Ανάγκη να κλείσει σήμερα κιόλας ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ», τονίζει ο δήμαρχος Χίου>>

Σκηνές πλημμυρισμένες, άνθρωποι μέσα στις λάσπες και στα νερά, βρεγμένα ρούχα και αντικείμενα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του καταυλισμού στη Σούδα της Χίου.

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε σαν αποτέλεσμα οι 800 πρόσφυγες που μένουν στον καταυλισμό να περάσουν μια δύσκολη νύχτα. Το ξημέρωμα τους βρήκε να προσπαθούν να βρουν πρόχειρες λύσεις για να βελτιώσουν τις συνθήκες στις οποίες μένουν.

dsc_0833

dsc_0816

dsc_0844
Σύμφωνα με το Politischios.gr η εικόνα που επικρατεί στις σκηνές περιμετρικά της Σούδας, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης του κάστρου είναι αποκαρδιωτική.

dsc_0858

dsc_0846
Κοντά σε αυτούς κι άλλοι 200 περίπου που κατέβηκαν στην πόλη από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ μια και εκεί πλέον η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη. Στελέχη της Αστυνομίας λένε πως πλέον στη ΒΙΑΛ σκηνές στήθηκαν και ανάμεσα στα κοντέινερ αφού οι μικρές πλην όμως καθημερινές ροές αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί και ζουν στο καταυλισμό της ΒΙΑΛ περιμένοντας να απογραφούν ή να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει.

Οι περίπου 800 διαμένοντες, μέσα και έξω από τη Σούδα, μέσα στα νερά ή σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, ζητούν άμεσα να μεταφερθούν κάπου όπου θα διασφαλισθεί μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να επιτευχθεί εκεί όπου σήμερα βρίσκονται, με τα μέσα που τους παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Ο δήμος Χίου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μιχάλης Βουρνούς, «επιμένει στην ανάγκη να κλείσει σήμερα κιόλας ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ που φτιάχτηκε για να καλύψει ανάγκες διαμονής μιας-δυο το πολύ ημερών και φτάσαμε να λειτουργεί με ανθρώπους που μένουν στο νησί μέχρι και επτά με οκτώ μήνες. Πρόκειται για χώρο ντροπής. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καταυλισμό στο χώρο καταγραφής της ΒΙΑΛ, για τον οποίο και αποκλειστικά ευθύνεται. Να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας εκεί και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις και εκτός αυτών. Οι εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς σήμερα στη Χίο χρεώνονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της».

dsc_0812

Όπως εξηγούν οι μετανάστες που μένουν σε αυτές, οι σκηνές με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, τη στιγμή που το κρύο που επικρατεί τις βραδινές ώρες σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα μέσα που τους έχει δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Βίντεο: https://youtu.be/47Js4ius12E
Φωτογραφίες – βίντεο: politischios.grThere are no comments

Add yours