Κίνα: Κατεδαφίστηκε γιγαντιαίο ολόχρυσο άγαλμα του Μάο

gettyimages-503433188-dccccac7a648b51954a7c7184b664c5a20430171-s900-c85

Ένα γιγαντιαίο, χρυσό άγαλμα του Μάο Τσε Τουνγκ, ο πατέρας της σύγχρονης Κίνας, κατεδαφίστηκε επειδή έλειπε η έγκριση από τις αρχές, δήλωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εικόνες δημοσιεύτηκαν στο Weibo, κυρίαρχη υπηρεσία κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της Κίνας, έδειξαν το καθιστό 36,6 μέτρα (120 πόδια) άγαλμα το οποίο καταστράφηκε μερικώς, με ένα μαύρο πέπλο που καλύπτει το κεφάλι του.
cyneaddwaaudp65

Επιχειρηματίες και ορισμένες αγροτικές κοινότητες συγκέντρωσαν σχεδόν 3 εκατομμύρια γουάν ($ 459.000) για την κατασκευή του αγάλματος, σύμφωνα με την κινεζική κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Φέρεται οτι η κατασκευή του ήταν από χάλυβα και σκυρόδεμα, και βαμμένο χρυσό.Κατασκευή η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.
Πριν από την καταστροφή του, καθισμένος ανάμεσα σε θαμνώδεις χωράφια, το άγαλμα είχε συγκεντρώσει μεγάλο μερίδιο φιλοφρονήσεων στα κινεζικά social media.

cynd_8fwmaagt51

Οι χρήστες της δημοφιλούς υπηρεσίας microblogging της Κίνας Weibo εμφανίστηκαν διχασμένοι για το άγαλμα, με το χρήστη shenqilei να λέει, «Αυτό είναι τόσο ενοχλητικό !,», ενώ ο beijiyisuoqianban συνέχισε λέγοντας: «! Ζήτω ο πρόεδρος Μάο»
Ο χρήστης MCULM πρόσθεσε: «Μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα δικά τους χρήματα Αξίζει επαινώντας αν έχτισαν ένα άγαλμα των προγόνων τους, αλλά αν τα χρήματα ήταν από το κοινό τσέπη, χρειάζεται μια ενδελεχή έρευνα…»
Η τοποθεσία;
Η θέση του ίδιου του αγάλματος δεν είναι τυχαία.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Yang Jisheng, η επαρχία Henan ήταν ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τις πείνες της δεκαετίας του 1950 και του ’60, οι οποίες επέφερε καταστροφικές «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μάο. Εκατομμύρια πέθαναν ως αποτέλεσμα των πολιτικών.
Οι χρήστες Weibo αναφέρθηκαν στην ευαίσθητη περιοχή, με το Dapancj να ρωτάει, «έχουν όλοι ξεχάσει την μεγάλη πείνα για να χτιστεί αυτό;
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων του, ο Μάο, ο οποίος κυβέρνησε την Κίνα μέχρι το θάνατό του το 1976, είναι ευρέως σεβαστός και επι Μαοϊσμού η Κίνα είχε βιώσει κάπως μια αναγέννηση σε ορισμένους κύκλους τα τελευταία χρόνια.
Το χωριό του Shaoshan έχει δει την άνοδο στην επίσκεψη των προσκυνητών και το 2013, ο σημερινός ηγέτης Xi Jinping μίλησε με επαίνους για τον προκάτοχό του κατά τη διάρκεια εορτασμών για την 120η επέτειο από τη γέννηση του Μάο.
Αγάλματα του Μάο υπάρχουν πολλά στη χώρα και το πορτρέτο του κοιτάζει προς τα κάτω στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.
Κατά τη διάρκεια εορτασμών της επετείου το 2013 200 εκατομμύρια γουάν ($ 30.600.000), ατόφιο χρυσάφι
είχαν εγκατασταθεί σε ένα Memorial Hall στο Shaoshan.
Το κατεδαφισμένο άγαλμα δεν είναι το πρώτο γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου πηδαλιούχου.
Το προηγούμενο μεγαλύτερο έφτανε – τα 7,1 (23 ft) – ανεγέρθηκε στο Gonggar County, στο Θιβέτ το 2006.There are no comments

Add yours