Μανιφέστο Σόιμπλε: Η λιτότητα πάνω από όλα

soimple

Ενάντιος σε κάθε εναλλακτική χάραξη οικονομικής πολιτικής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Με επιστολή του στην Κομισιόν εισηγείται επιπλέον περικοπές. – Απορρίπτει αύξηση δαπανών και συνιστά εστίαση στα «υγιή δημοσιονομικά μεγέθη»

Ως φανατικός υπερασπιστής της λιτότητας εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt, ο Σόιμπλε απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία υπερασπίζεται το δόγμα των περικοπών και συνιστά απόρριψη της αύξησης δαπανών. Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμμένει στην πάγια άποψή του ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικές. Η Ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο» όπως γράφει στην επιστολή του.

«Μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η Ευρωζώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός.
Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες», κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δε θα επέλυαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Αναγκαία είναι μια πολιτική η οποία να επικεντρώνεται σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, γράφει η Welt. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την εσωτερική επικοινωνία του με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες διότι κάνουν υπέρβαση αρμοδιοτήτων και επομένως παραβιάζουν, κατ’ αυτόν, το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για αύξηση των δημοσίων δαπανών έκανε λόγο η Μέρκελ

Σε διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται η Άνγκελα Μέρκελ η οποία υποσχέθηκε ότι το 2017 θα αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες, με σκοπό να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς όμως να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας υποσχέθηκε ότι οι εν λόγω επενδύσεις του 2017 θα αφορούν τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, οι τηλεπικοινωνίες και η εκπαίδευση, διευκρινίζοντας πως δεν θα παραστεί η ανάγκη για νέο δανεισμό λόγω του πλεονάσματος που πέτυχε φέτος η γερμανική οικονομία.

«Δεν θα υπάρξουν νέα χρέη που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕThere are no comments

Add yours

Comments are closed.